Patiënt > Home > Nieuws
Persbericht: Iridium Kankernetwerk verhoogt precisie, veiligheid en comfort voor patiĆ«nt met nieuw bestralingstoestel (20/03/2017)


Meer dan de helft van alle patiënten met kanker in ons land wordt vroeg of laat behandeld met radiotherapie. Teneinde het gezonde weefsel tijdens de bestraling maximaal te kunnen sparen, is nauwkeurigheid van vitaal belang. Om haar patïënten nog beter, veiliger en comfortabeler te kunnen behandelen, neemt het Iridium Kankernetwerk vanaf 27 maart een nieuw bestralingstoestel en een nieuwe techniek (OSMS) voor stereotaxie in gebruik.


Uiterste precisie

Stereotaxie is de behandeling van kleine tumoren en uitzaaiingen met heel hoge stralingsdosissen. Millimeterprecisie is dan ook noodzakelijk om de gezonde weefsels te vrijwaren. Om te verzekeren dat de patiënten tijdens de bestraling op de juiste plaats blijven liggen, werden ze tot op heden volledig geïmmobiliseerd. In het verleden kregen patiënten met kleine hersentumoren een kader op de schedel geschroefd. Dit kader bleef de hele dag op het hoofd gefixeerd, zowel tijdens het opstellen van het bestralingsplan als tijdens de bestraling zelf. Dat dit niet bepaald comfortabel was voor de patiënt, behoeft geen betoog.


OSMS

"De unieke combinatie van het nieuwe bestralingstoestel met ingebouwde CT scan en de nieuwe techniek OSMS zal de immobilisatie van patiënten tijdens een stereotactische behandeling tot een minimum herleiden", zegt prof. Dirk Verellen, hoofd medische fysica radiotherapie Iridium Kankernetwerk. Bovendien gaat ook de precisie van de bestraling erop vooruit.
OSMS staat voor Optical Surface Monitoring System. Het is een revolutionair infrarood controlesysteem dat continu de positie van de patiënt verifieert. Het toestel maakt daarvoor vooraf een 3D model van de huid van de patiënt en projecteert tijdens de behandeling voortdurend duizenden puntjes op zijn huid. Zolang de puntjes op het model precies overeenkomen met de puntjes tijdens de behandeling, kan de bestraling doorgaan. Beweegt de patiënt, dan stopt het systeem automatisch de bestraling. Van zodra de patiënt zich terug in de correcte positie bevindt, kan de bestraling verdergaan. "OSMS geeft de bestralingsverpleegkundigen als het ware een extra paar ogen", zegt Wim Vingerhoed, technoloog radiotherapie Iridium Kankernetwerk.

Voor patiënten met kleine hersentumoren betekent deze nieuwe methode dat het volstaat om de patiënt te immobiliseren met een opengezichtsmasker. "Niet alleen verhoogte het comfort voor de patiënt hierdoor aanzienlijk, ook therapeutisch zijn er niets dan voordelen", zegt dr. Huget, diensthoofd oncologisch centrum GZA Ziekenhuizen en medisch coördinator radiotherapie Iridium Kankernetwerk. Er kan meer tijd genomen worden voor het opstellen van het optimale bestralingsplan en bovendien kan de stralingsdosis voortaan over meerdere dagen verdeeld worden.

Patiënten die in aanmerking komen voor stereotactische behandeling, kunnen terecht bij GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus, het moedercentrum van het Iridium Kankernetwerk. Koen Michiels, voorzitter Iridium Kankernetwerk: "Door de medische expertise en door de investeringen te bundelen, kan men elke patiënt hoog kwalitatieve radiotherapeutische behandelingen aanbieden zoals in dit geval stereotaxie gecombineerd met OSMS".


Iridium Kankernetwerk biedt radiotherapie aan patiënten uit de Antwerpse regio en het Waasland.

Het Iridium Kankernetwerk werd opgericht door de GZA Ziekenhuizen, AZ Klina, AZ Nikolaas, AZ Monica en AZ Sint-Jozef Malle. Sinds 2015 maakt het UZA deel uit van het Iridium Kankernetwerk. In 2016 voegde ZNA zich aan het netwerk toe.
In het Iridium Kankernetwerk kunnen patiënten voor hun radiotherapiebehandeling op meerdere plaatsen terecht: GZA ziekenhuizen campus Sint-Augustinus (moedercentrum te Wilrijk), AZ Klina (Brasschaat), AZ Nikolaas (Sint-Niklaas), ZNA Middelheim (Wilrijk) en ZNA Jan Palfijn (Merksem).
Met het oprichten van dit netwerk bieden de Antwerpse ziekenhuizen een antwoord op de vraag van de Antwerpse huisartsen en van de overheid om meer te gaan samenwerken en om maatschappelijk verantwoord om te gaan met middelen.

Uranus

 

Vorige | ... | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | ... | Volgende