Patiënt > Wetenschappelijk onderzoek

Translational Cancer Research Unit
 

De 'Translational Cancer Research Unit (TCRU, Antwerpen, België) voert kankeronderzoek uit met een duidelijke impact op de diagnose en de behandeling van patiënten met kanker. Dit wetenschappelijk laboratorium is gevestigd in de GZA Ziekenhuizen Campus Sint-Augustinus (route 1) en in een onderdeel van de Afdeling Oncologische Research van het Oncologisch Centrum.

De twee belangrijkste strategieën van de TCRU zijn:

  1. het confronteren van resultaten van in vitro studies en dierexperimenten met de klinische situatie van patiënten met kanker ('up-stream')
     
  2. het vertalen van klinische observaties in verklarende modellen van meetbare parameters in monsters van patiënten met kanker ('down-stream')

De medewerkers van TCRU bestuderen de biologie van borstkanker met specifieke aandacht voor het inflammatoire borstcarcinoom. De studie van de groeiwijzen van tumoren (met of zonder angiogenese, desmoplastische reactie en ontsteking) is een ander belangrijk onderzoeksonderwerp van TCRU. Verder worden studies ontworpen en uitgevoerd die de invloed van radiotherapie op de micro-omgeving van tumoren beschrijven en worden de resistentiemechanismen van prostaatkanker onderzocht. De technologie om voor patiënten relevante informatie uit de 'vloeibare biopsie' te halen is beschikbaar en wordt door TCRU geoptimaliseerd.

Aan de basis van 'vertalend' onderzoek staat de ontwikkeling van een biobank met optimale verwerking en bewaring van monsters met behoud van weefselmorfologie en van de integriteit van DNA, RNA en eiwitten. Daardoor werden standaardprocedures met betrekking tot het afnemen van weefsel, bloed en beenmerg en de bewaring van monsters samen met een geïntegreerde kwaliteitscontrole ontwikkeld. De rechten van de patiënt worden gerespecteerd door een schriftelijke geïnformeerde toestemming en door de pseudonimisering van de monsters.

TCRU is mede-stichter van een Europees consortium en van een internationaal consortium (www.ibcconsortium.org) dat onderzoek naar het inflammatoir borstcarcinoom promoot en van het internationale Liver Metastasis Research Network.