Patiënt > Behandelingen > Radiotherapie > Algemene informatie > De inwendige bestraling

De inwendige bestraling


Inwendige bestraling, ook brachytherapie genoemd, is een vorm van radiotherapie (alleenstaand of als onderdeel van een bestralingsbehandeling) waarbij ingekapseld radioactief materiaal (bv. jodium-125 of iridium-192) in of tegen de tumor gebracht wordt. Brachytherapie kan onderverdeeld worden volgens dosistempo, plaats van de bron of volgens duurtijd van de bestraling.


PDR (Pulse Dose Rate)

PDR is een inwendige bestraling, met iridium via holle naalden op de plaats waar de tumor heeft gezeten (ter hoogte van het tumorbed). De belangrijkste indicaties zijn inwendige bestralingen bij borstsparende ingrepen en de bestraling van gynaecologische tumoren. Voor deze behandeling is een opname vereist. Deze behandeling wordt meestal gegeven na een uitwendige bestraling als extra boost.
 

HDR (High Dose Rate)

HDR staat letterlijk voor "hoge dosis snelheid". Dit wil in de praktijk zeggen dat er een kortdurende inwendige bestraling aan een hoog stralingsniveau wordt gegeven. Het doel van deze bestraling is zoals bij alle andere bestralingen het verkleinen of het doen verdwijnen van de tumor die bv. in de luchtweg ligt. De inwendige bestraling kan gecombineerd worden met de uitwendige bestraling maar dat hoeft niet altijd.


LDR (Low Dose Rate)

Gelokaliseerde prostaatkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Naast een totale prostatectomie kan als alternatief gekozen worden voor de implantatie met radioactieve Jodium-zaadjes in de prostaat. Een dergelijke implantatie wordt vaak toegepast bij oudere patiënten. Hierbij is er slechts een beperkte morbiditeit en de hospitalisatie kan beperkt worden tot een tweetal dagen. 


IORT (Intra-operatieve Radiotherapie)

Intra-operatieve radiotherapie is een speciale bestralingstechniek waarbij chirurgie en radiotherapie door middel van 1 sessie in het operatiekwartier worden gecombineerd. Aan een normale chirurgische ingreep, waarbij de tumor wordt verwijderd, voegt men een eenmalige bestraling toe aan het tumorbed voordat de operatiewond weer wordt gesloten. De gedachte achter deze gecombineerde aanpak is dat men zo een hogere dosis kan geven, omdat bij uitwendige bestraling de dosis meestal wordt beperkt door de tolerantie van de omliggende gezonde weefsels.