Patiënt > Behandelingen > Radiotherapie > Algemene informatie > Behandeling van kanker via radiotherapie

De behandeling van kanker via radiotherapie


Kanker is een proces waar ongeremde celdeling plaatsvindt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wondgenezing stopt de celdeling niet, waardoor omliggende gezonde organen worden aangetast. Radiotherapie of bestralingsbehandeling heeft tot doel de ontwikkeling van deze sneldelende cellen te stoppen.

Tegenwoordig wordt radiotherapie vaak gecombineerd met chemotherapie, chirurgie en/of hormonale therapie. Een nieuwe ontwikkeling is de combinatie met groeifactoren.

Radiotherapie is een lokale behandeling die alleen effect heeft in het bestraalde gebied. De bestralingsdosis op het gezwel is zo hoog mogelijk. De omliggende gezonde organen worden zoveel mogelijk gespaard met behulp van bewegende loden blokken in de kop van het bestralingstoestel.

Kankercellen kunnen de stralingsschade minder goed herstellen dan gezonde cellen. Dit kleine verschil wordt vergroot door de bestralingsbehandeling niet in 1 keer te geven, maar deze te verdelen over 15-35 dagelijkse behandelingen (franctioneren). Zo kun je een dodelijke dosis geven aan kankercellen, terwijl gezonde cellen de kans krijgen te herstellen en de behandeling te overleven.

Dit betekent wel dat je gedurende een periode van enkele dagen tot weken dagelijks moet komen voor een bestralingsbehandeling, totdat de totale dosis gegevens is. De bestralingen vinden plaats van maandag tot vrijdag. Op zaterdag, zondag en feestdagen zijn er geen bestralingen.

De bestralingsbehandelingen zijn het resultaat van een uitgebreide klinische ervaring in de radiotherapie en veel wetenschappelijk onderzoek. Het aantal bestralingen en de bestralingstechniek hangt af van de ziekte, het ziektestadium en de patiënt. Dit kan dus verschillen van patiënt tot patiënt. De radiotherapie-oncoloog stelt het aantal bestralingen vast.

Uit het bestralingstoestel komt röntgenstraling of elektronenstraling. Deze is onzichtbaar, niet te voelen en geurloos. Dit is goed vergelijkbaar met het maken van een röntgenfoto. De effecten van de radiotherapie zijn dan ook meestal niet direct voelbaar. Veel bestralingseffecten treden pas na 2 tot 3 weken op.