Patiënt > Behandelingen > Radiotherapie 2016

Radiotherapie


Radiotherapie is een kankerbehandeling met radioactieve of ioniserende stralen die tot doel heeft de kwaadaardige cellen te vernietigen. Bestraling van kanker gebeurt meestal uitwendig met externe bestralingstoestellen (lineaire versnellers) of inwendig door radioactieve bronnen in het lichaam te brengen.

De behandeling van kanker door middel van straling wordt al meer dan 100 jaar toegepast. De doeltreffendheid ervan staat dus vast en ook de eventuele nevenwerkingen zijn goed gekend. De straling bereikt de tumor en vernietigt de kankercellen. Gezonde cellen kunnen hierbij ook geraakt worden, maar hun weerstand en herstellingsvermogen zijn aanzienlijk groter. Bovendien slagen radiotherapeut-oncologen er dankzij de implementatie van de recentste innovaties op het vlak van zowel inwendige als uitwendige bestraling steeds beter in om de gezonde organen te vermijden.

Radiotherapie is een erg doeltreffende behandeling van kanker: meer dan de helft van de kankerpatiënten ondervindt er op een bepaald ogenblik nut van. Soms wordt radiotherapie gecombineerd met systemische therapie zoals chemotherapie en/of hormonale therapie. Een relatief recente ontwikkeling is de combinatie met meer gerichte medicijnen (zogenaamde "targeted agents") en/of immunotherapie.

De moderne radiotherapie is het resultaat van uitgebreide klinische ervaring en wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Zowel de gebruikte techniek als het geplande aantal bestralingen wordt door de radiotherapeut-oncoloog bepaald bij elke individuele patiënt op basis van zijn/haar dossier.