Brachytherapie


Brachytherapie is de oudste vorm van radiotherapie. Hierbij wordt ingekapseld radioactief materiaal (bv. jodium-125 of iridium-192) in of tegen de tumor gebracht. Dit kan als behandeling op zichzelf staan, of onderdeel uitmaken van een langere bestralingsreeks. Brachytherapie kan onderverdeeld worden volgens dosistempo.
 

 • HDR (High Dose Rate):

  Maakt gebruik van een hogere sterkte radioactieve bron die binnen een afterloader apparaat zit en via een tijdelijk implantaat naar het doelvolume gebracht wordt. In de praktijk wordt er een kortdurende inwendige bestraling aan een hoog stralingsniveau gegeven. In het Iridium Kankernetwerk wordt dit vooral gebruikt voor slokdarm, luchtweg of gynaecologische tumoren. Dit kan enkel in GZA ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.

   
 • PDR (Pulse Dose Rate):

  Vergelijkbaar met HDR, maar de straling wordt geleverd in korte 'pulsen' over meerdere dagen. Voor deze behandeling is een opname vereist. Deze behandeling wordt meestal gegeven in het kader van baarmoederhalskanker na een uitwendige bestraling als extra boost. Dit kan enkel in GZA ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.

   
 • LDR (Low Dose Rate):

  Gelokaliseerde prostaatkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Naast een radicale prostatectomie of uitwendige bestraling kan als alternatief gekozen worden voor de implantatie met radioactieve Jodium-zaadjes in de prostaat. Hierbij is er slechts een beperkte morbiditeit en de hospitalisatie kan beperkt worden tot een tweetal dagen. Dit kan binnen het Iridium Kankernetwerk in AZ Monica, AZ Klina en GZA ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.