Patiënt > Behandelingen > Radiotherapie 2016 > Algemene nevenwerkingen

Algemene nevenwerkingen
 

Radiotherapie is een lokale behandeling met dus voornamelijk lokale nevenwerkingen. De reacties van het lichaam hangen grotendeels samen met het gebied dat bestraald wordt. De meeste klachten zijn goed te behandelen. Toch zijn er een aantal algemene reacties die meestal in de loop van de behandeling kunnen optreden. Vermoeidheid, meer behoefte aan slaap of verminderde eetlust zijn enkele voorbeelden. De radiotherapeut-oncoloog zal de patiënt hierover vooraf inlichten en met hem/haar overleggen op welke wijze deze reacties kunnen worden opgevangen.

Omdat het effect van radiotherapie plaatselijk is, kunnen veel mensen hun gewone levenspatroon voortzetten en soms zelfs tussen de sessies gewoon naar hun werk gaan. De klachten zijn het hevigst aan het einde van de serie bestralingen. Als men klachten heeft, is het best om er met de arts of met de verpleegkundigen over te praten. Informatiebrochures over bepaalde problemen zijn beschikbaar.

De uitwerking van de straling kan zich nog geruime tijd verder zetten en het totale effect wordt vaak pas na meerdere weken bereikt.

Als men weinig of geen last heeft van de bestraling, is dit op zich niet verontrustend. Het effect van de bestraling hangt niet af van het feit dat men weinig of veel nevenwerkingen heeft. Spreek hierover met de arts zodat die de juiste informatie kan geven.