Palbociclib (Ibrance®)


Uw arts heeft u palbociclib voorgeschreven in het kader van uw kankerbehandeling.

Palbociclib (merknaam: Ibrance®), is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van een hormoongevoelige, HER2/neu-negatieve gevorderde of uitgezaaide borstkanker. De inname van pablociclib wordt steeds gecombineerd met een klassieke hormonale borstkankerbehandeling (in pilvorm of via injecties via het dag ziekenhuis) en versterkt daardoor de werkzaamheid van deze laatste behandeling.

Palbociclib belet de activatie van twee eiwitten (CDK4 en CDK6) in kankercellen die verantwoordelijk zijn voor de groei ervan.

Palbociclib is een zogenaamde perorale behandeling, dit wil zeggen in pilvorm in te nemen thuis. Deze medicatie wordt voorgeschreven in het ziekenhuis door uw oncoloog en aan u meegegeven vanuit de ziekenhuisapotheek. Deze medicatie wordt dus thuis ingenomen. De hormonale therapie voor uw borstkanker in pilvorm krijgt u voorgeschreven naar uw thuisapotheek, deze via inspuitingen wordt maandelijks voorzien op het dagziekenhuis oncologie (na 2 oplaaddosissen om de 14 dagen).