Octreotide LAR (Sandostatine LAR)
 

Uw arts heeft u octreotide LAR (merknaam: Sandostatine LAR) voorgeschreven voor uw onderliggende aandoening.

Het werkzame bestanddeel van Sandostatine LAR is ocreotide. Octreotide behoort tot de hormoonpreparaten. Het heeft ongeveer dezelfde werking als het natuurlijke hormoon somatostatine. Somatostatine komt normaal in het lichaam voor en remt de afgifte van bepaalde hormonen. De klachten van de aandoeningen waarbij deze hormonen een rol spelen, kunnen door toediening van octreotide afnemen over verdwijnen.

Sandostatine LAR is een zogenaamd depotpreparaat. Dit betekent dat Sandostatine LAR na een injectie langdurig (ongeveer een maand) werkt.

Sandostatine LAR wordt gebruikt als behandeling tegen bepaalde tumoren van de maag, darm en alvleesklier, de zogenaamde neuro-endocriene tumoren. Sandostatine LAR verbetert in het algemeen de symptomen die tengevolge van deze tumoren optreden: tot deze symptomen behoren aanvallen van warmtegevoel en van ernstige diarree. Ook kan Sandostatine LAR de groei van de tumor in bepaalde gevallen vertragen of tot stilstand brengen. In het algemeen zal de werking binnen één week beginnen.