Praktisch
 

Docetaxel kan alleen worden toegediend of in combinatie met andere cytostatica. Indien het alleen wordt toegediend, gebeurt dit meestal om de 3 weken, maar het kan ook wekelijks in lagere dosis gedurende 2 à 3 weken gevolgd door een week rust. Deze therapie kan ambulant worden toegediend en gebeurt meestal in het dagziekenhuis. Als de chemotherapie werkt en goed verdragen wordt, wordt deze gedurende 4 tot 6 maanden gegeven.

In het dagziekenhuis wordt meestal eerst een bloedname verricht en een katheter geplaatst in een bloedvat van de hand of voorarm. We raden aan om een implanteerbaar systeem te laten plaatsen (zgn. poortkatheter) die enkele jaren kan blijven zitten. Het is immers niet wenselijk dat deze producten buiten de bloedvaten treden. Dit kan leiden tot ernstige lokale reacties. Telkens wanneer er bloed genomen wordt of medicatie via infuus gegeven wordt,  kan dit via de poorkatheter gebeuren. Zo kunnen pijnlijke prikken tot een minimum beperkt worden.

Na het aanprikken wordt u onderzocht door de dienstdoende arts in het dagziekenhuis. Indien dit onderzoek en de resultaten van de bloedanalyse het toelaten, wordt nadien de chemotherapie toegediend. Het kan gebeuren dat de dosis van de geneesmiddelen moet worden verminderd of dat de chemotherapie enkele dagen moet worden uitgesteld. Na de toediening krijgt u de afspraken voor de volgende behandeling mee.

Bij alle chemotherapiekuren worden er schadelijke producten via de urine en stoelgang uitgescheiden. Sluit na het gebruik van het toilet het deksel en spoel twee keer door, om te voorkomen dat andere mensen - en zeker zwangere vrouwen of kinderen - met deze urine en stoelgang in contact komen. Mannen raden wij aan om zittend te plassen. Deze maatregel neemt u gedurende 4 dagen, te beginnen op de dag dat de chemotherapie start. U doet er goed aan om gedurende de eerste 24 uur na de chemotherapie veel te drinken (minstens 1,5 à 2 liter, bij voorkeur water).