Praktisch


U heeft een afspraak gekregen voor uw eerste toediening in het dagziekenhuis. In het dagziekenhuis wordt meestal eerst een bloedname verricht en een katheter geplaatst in een bloedvat van de hand of voorarm. Indien de bloednames moeilijk verlopen, kan het aangewezen zijn om een implanteerbaar systeem te laten plaatsen, een zogenaamde poortkatheter. Telkens wanneer er bloed genomen wordt of medicatie via infuus gegeven wordt, kan dit via de poortkatheter gebeuren. Zo kunnen pijnlijke prikken tot een minimum beperkt worden. Na het aanprikken wordt u onderzocht door de dienstdoende arts op het dagziekenhuis.

Indien dit onderzoek en de resultaten van de bloedanalyse het toelaten, wordt nadien de medicatie toegediend. Het kan gebeuren dat de dosis van de geneesmiddelen moet worden verminderd of dat de behandeling moet worden uitgesteld. Na de toediening krijgt u de afspraken voor de volgende behandeling mee.

Thuisgekomen mag u uw normale activiteiten doen. Het kan zijn dat u zich de eerste nacht na de toediening wat rusteloos voelt, soms kan dit wat inslaapstoornissen geven.

Bij alle chemotherapiekuren worden er schadelijke producten via de urine en stoelgang uitgescheiden. Sluit na het gebruik van het toilet het deksel en spoel twee keer door om te voorkomen dat andere mensen - en zeker zwangere vrouwen of kinderen - met deze urine en stoelgang in contact komen. Mannen raden wij aan om zittend te plassen. Deze maatregel neemt u gedurende 4 dagen, te beginnen op de dag dat de chemotherapie start. U doet er goed aan om gedurende de eerste 24 uur na de chemotherapie veel te drinken (minstens 1,5 tot 2 liter, bij voorkeur water).