Praktisch


4 tabletten van 250 mg abiraterone moeten gelijktijdig worden ingenomen op een lege maag. Concreet wil dit zeggen: 2 uur op voorhand niets eten, en 1 uur na inname ook niets eten. De inname gebeurt het best dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip. Deze tabletten moet u onmiddellijk doorslikken en niet in de mond laten smelten of erop zuigen.

Abiraterone moet bewaard worden op kamertemperatuur op een veilige plaats, buiten bereik van kinderen. Accidentele inname (door personen voor wie abiraterone niet werd voorgeschreven) is te vermijden, maar niet schadelijk. Bij twijfel neemt u contact op met de huisarts. Het is niet nodig om bijkomende acties te ondernemen.

Bij braken vlak na de inname, hoeft u uw dosis niet te herhalen. Neem de volgende dosis op het geplande tijdstip in. Wanneer u een dosis te veel hebt ingenomen, contacteer dan uw behandelende arts.

U kunt best geen pompelmoessap drinken of preparaten gebruiken op basis van sint-janskruid. Deze kunnen de werking van abiraterone nadelig beïnvloeden.

Om typische bijwerkingen van de abiraterone te vermijden, dient u 2x/dag een capsule met prednisone 2 mg te nemen, liefst bij het ontbijt en het avondmaal. Dit is een kleine dosis cortisone.

Soms kan het zijn dat de therapie tijdelijk onderbroken wordt, omdat u teveel last heeft van neveneffecten. Zo heeft uw lichaam de tijd om zich te herstellen. De duur van de therapie hangt af van hoe u de therapie verdraagt en het effect van de therapie.