Praktisch
 

U hebt een afspraak gekregen voor uw eerste toediening op het dagziekenhuis.

Op het dagziekenhuis wordt meestal eerst een bloedname verricht en een katheter geplaatst in een bloedvat van de hand of voorarm. We raden aan om een implanteerbaar systeem te laten plaatsen (zgn. poortkatheter) die enkele jaren kan blijven zitten. Het is immers niet wenselijk dat deze producten buiten de bloedvaten treden. Dit kan leiden tot ernstige lokale reacties. Telkens wanneer er bloed genomen wordt of medicatie via infuus gegeven wordt, kan dit via de poortkatheter gebeuren. Zo kunnen pijnlijke prikken tot een minimum beperkt worden.

Na het aanprikken wordt u onderzocht door de dienstdoende arts op het dagziekenhuis.

Indien dit onderzoek en de resultaten van de bloedanalyse dit toelaten, wordt nadien de chemotherapie toegediend. Het kan gebeuren dat de dosis van de geneesmiddelen moet worden verminderd of dat de chemotherapie enkele dagen moet worden uitgesteld. Na de toediening krijgt u de afspraken voor de volgende behandeling mee.

Het kan zijn dat u zich de eerste nacht na de toediening wat rusteloos voelt, soms kan dit wat inslaapstoornissen geven. Ook de prednisone, die u gedurende vijf dagen dient in te nemen, kan aanleiding geven tot een opgejaagd gevoel en een rood, soms zelfs gezwollen gezicht.  

Een deel van de geneesmiddelen van deze chemotherapie wordt langs de urine uitgescheiden. U doet er goed aan om gedurende de eerste 24 uur na de chemotherapie veel te drinken (minstens 1,5 à 2 liter, bij voorkeur water).

Bij alle chemotherapiekuren worden er schadelijke producten via de urine en stoelgang uitgescheiden. Daarom sluit u na het gebruik van het toilet het deksel en spoelt twee keer door. Mannen raden wij aan om zittend te plassen. Deze maatregel neemt u gedurende 4 dagen, te beginnen op de dag dat de chemotherapie start. Bij deze chemotherapie kan een rode verkleuring van de urine optreden, dit wordt veroorzaakt door de toediening van hydroxy-daunorubicine (Adriamycine®).