Praktisch


Fase 1:

U hebt een afspraak gekregen voor uw eerste toediening in het dagziekenhuis.

In het dagziekenhuis wordt meestal eerst een bloedname verricht en een katheter geplaatst in een bloedvat van de hand of voorarm. We raden aan om een implanteerbaar systeem te laten plaatsen (zogenaamde poortkatheter) dat enkele jaren ter plaatse kan blijven. Het is absoluut te vermijden dat deze producten buiten de bloedvaten treden. Dit kan leiden tot ernstige lokale reacties. Telkens als er een bloedname gebeurt of er medicatie via een infuus gegeven wordt, kan dit via de poortkatheter gebeuren. Zo kunnen pijnlijke prikken tot een minimul beperkt worden.

Voor of na het aanprikken wordt u onderzocht door de dienstdoende arts in het dagziekenhuis. Indien dit onderzoek en de resultaten van de bloedanalyse het toelaten, wordt nadien de chemotherapie toegediend. Het kan gebeuren dat de dosis van de geneesmiddelen moet worden verminderd of dat de chemotherapie enkele dagen moet worden uitgesteld. Na de toediening krijgt u de afspraken voor de volgende behandeling mee.

Bij alle chemotherapiekuren worden er schadelijke producten via de urine en stoelgang uitgescheiden. Sluit na het gebruik van het toilet het deksel en spoel 2 keer door, om te voorkomen dat andere mensen - en zeker zwangere vrouwen of kinderen - met deze urine en stoelgang in contact komen. Mannen raden wij aan om zittend te plassen. Deze maatregel neemt u gedurende 4 dagen, te beginnen op de dag dat de chemotherapie start. U doet er goed aan om gedurende de eerste 24 uur na de chemotherapie veel te drinken (minstens 1,5 à 2 liter, bij voorkeur water).


Fase 2:

Tijdens de onderhoudsfase krijgt u geen docetaxel meer en is er dus geen sprake meer van chemotherapie. U blijft om de 3 weken naar het dagziekenhuis komen voor de toediening van pertuzumab en trastuzumab, maar u zult zonder de docetaxel veel minder nevenwerkingen ervaren.