Imatinib (Glivec) bij CML


Glivec is een geneesmiddel tegen kanker. Het wordt gebruikt voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML), een vorm van kanker van de witte bloedcellen. Deze vorm van leukemie wordt gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van granulocyten (een bepaald type witte bloedcellen).

Glivec wordt gebruikt bij patiënten die 'Philadelphia-chromosoom positief' (Ph+) zijn. Dit betekent dat sommige van hun genen zich hebben herschikt om een speciaal chromosoom, het zogenaamde Philadelphia-chromosoom, te vormen.  Glivec wordt gebruikt bij de behandeling van volwassenen en kinderen met nieuw gediagnosticeerde Ph+ CM, maar ook soms bij Ph+ acute lymfatische leukemie (ALL), een vorm van kanker waarbij lymfocyten (een ander type witte bloedcellen) zich te snel vermenigvuldigen.


Hoe werkt Imatinib

De werkzame stof in Glivec, imatinib, is een proteïne-tyrosinekinase inhibitor. Imatinib remt een aantal specifieke enzymen in receptoren die worden aangetroffen op het oppervlak van kankercellen. Deze spelen een rol bij de ongecontroleerde celdeling bij deze patiënten. Door deze receptoren te remmen, helpt Glivec de celdeling onder controle te houden.