Praktisch
 

U hebt een afspraak gekregen voor uw eerste toediening op de verblijfsafdeling. Voor deze behandeling moet u 2 dagen in het ziekenhuis verblijven (met 1 overnachting).

Op de verblijfsafdeling wordt meestal eerst een bloedafname verricht en een katheter geplaatst in een bloedvat. We raden aan om een implanteerbaar poortsysteem te laten plaatsen (zogenaamde poortkatheter) die enkele jaren kan blijven zitten.  Het is immers niet wenselijk dat deze producten buiten de bloedvaten treden. Dit kan leiden tot ernstige lokale reacties. Telkens wanneer er bloed genomen wordt of medicatie via infuus gegeven wordt, kan dit via de poortkatheter gebeuren. Zo kunnen pijnlijke prikken tot een minimum beperkt worden.

Voor of na het aanprikken wordt u onderzocht door de dienstdoende arts op de verblijfsafdeling. Ondertussen kunnen we ook al starten met de voorspoeling (deze duurt ongeveer 6 uur). Dit is noodzakelijk om uw nieren voldoende te beschermen tegen de schadelijke effecten van de chemotherapie.

Indien het onderzoek van de arts en de resultaten van de bloedanalyse het toelaten, wordt nadien de chemotherapie toegediend. Het kan gebeuren dat de dosis van de geneesmiddelen moet worden verminderd of dat de chemotherapie enkele dagen moet worden uitgesteld. Na de toediening gaat men ook nog naspoelen via infuus, dit met 2 liter vocht over ongeveer 16 uur.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u de afspraken voor de volgende behandeling mee.

Een deel van de geneesmiddelen van deze chemotherapie wordt langs de urine uitgescheiden. U doet er goed aan om gedurende de eerste 24 uur na de chemotherapie veel te drinken (minstens 1,5 à 2 liter, bij voorkeur water).

Bij alle chemotherapiekuren worden er schadelijke producten via de urine en stoelgang uitgescheiden. Daarom sluit u na het gebruik van het toilet het deksel en spoelt u 2 keer door. Mannen raden wij aan om zittend te plassen. Deze maatregel neemt u gedurende 4 dagen, te beginnen op de dag dat de chemotherapie start. Bij deze chemotherapie kan een rode verkleuring van de urine optreden, dit wordt veroorzaakt door de toediening van doxorubicine.