Patiënt > Home > Nieuws
Snoeisel brengt 24.940 € op (24/11/2016)


Het snoeisel van uw taxushaag helpt tegen kanker. Eén van de bestanddelen wordt verwerkt in kankerbestrijdende medicatie en de opbrengst van de inzameling gaat naar verschillende goede doelen.

Het snoeisel van een taxushaag bevat het actieve bestanddeel baccatine, dat verwerkt wordt in tal van kankermedicijnen. Liefst een kwart van alle kankergevallen wordt met dat bestanddeel behandeld. Het enige probleem is dat men voor 1 kilo basisstof liefst 12 ton taxussnoeisel nodig heeft. Om aan die enorme nood te voldoen werd in 2006 het project "Taxus tegen kanker" gelanceerd.

De opzet was eenvoudig: inwoners brachten hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark, waar een boomkwekerij het kwam ophalen. Per ingezamelde kubieke meter schonk het boombedrijf een vast bedrag aan een organisatie voor kankerbestrijding. In 2008 schaarde intercommunale Igean zich achter de actie die de slogan 'Vergroot de Hoop' mee kreeg. De afvalmaatschappij nam de coördinatie van de actie op zich voor 28 Antwerpse gemeenten.

"De boomkwekerij betaalt ons een bedrag per kubieke meter taxussnoeisel en wij schenken de opbrengst aan drie goede doelen", zegt de Mortselse burgemeester en Igean-voorzitter Erik Broeckx (N-VA). Tijdens de afgelopen zomermaanden werd op de 23 containerparken van Igean een record van 865 kubieke meter taxussnoeisel binnengebracht goed voor 865 chemotherapieën. "Dat is maar liefst 28% meer dan in 2015", zegt Broeckx. "De klimatologische omstandigheden speelden zeker in onze kaart. Er viel nooit eerder zoveel neerslag als in de eerste helft van dit jaar. In combinatie met de normale temperaturen zorgde dat voor een sterke groei van de taxusplanten."

De recordhoop taxussnoeisel leverde ook een nieuw recordbedrag op voor de goede doelen: niet minder dan 25.940 €. Een bedrag dat Igean verdeelt over drie organisaties die werken rond patiëntenzorg. Vertegenwoordigers van de goede doelen mochten vrijdag in het UZA een cheque van 8.645 € in ontvangst nemen. Eén van de gelukkigen is de Aartselaarse vzw Klein Geluk, die de levenskwaliteit van mensen met kanker wil verbeteren door in recreatie, ontspanning en opvang te voorzien. De vzw kan door de actie een multifunctioneel lokaal huren en investeert in de aankoop van speciale 'herinneringskoffers'. "Dat zijn koffertjes waar patiënten belangrijke herinneringen in kunnen bewaren als steun tijdens hun behandeling".

Ook Rekanto, een organisatie die patiënten meer wil doen bewegen, krijgt een deel van de opbrengst. De organisatie zal investeren in extra programma's voor fysieke groepsactiviteiten, zoals turnen, aquagym, yoga en tai chi.

Tot slot kreeg ook het Iridium Kankernetwerk een mooie cheque toebedeeld. Het netwerk wil dat geld aanwenden om de Antwerpse ziekenhuizen te laten samenwerken rond neuro-endocriene tumoren.

Snoeisel brengt geld op

 

Vorige | ... | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | ... | Volgende